כל העולם מדבר על מניות ועל שוק ההון. אבל מהי בכלל מניה ואיך אפשר להרוויח ממנה זה דבר כל כך בסיסי שאתם חייבים לדעת אותו. אם לא ידעתם מהי מניה עד עכשיו, זה המאמר בשבילכם!
מהי מניה
הגדרה:
מנייה היא נייר ערך. נכס (שכיום הוא וירטואלי לגמרי) שיש לו ערך שווה כסף. לכל חברה יש כמות מניות מסוימת, בין אם החברה ציבורית או לא, המקנות בעלות על החברה.
למשל, אם אני מחזיק ב- 10,000 מניות מתוך 20,000 מניות שיש לחברה, אני מחזיק ב-50% בעלות בחברה עצמה.
איך אפשר להחזיק מניות של חברה?
- לפתוח חברה פרטית ברשם החברות
- לרכוש מניות של חברה ציבורית הנסחרת בבורסה
- מימוש אופציות עובדים בחברה
רוב הסיכויים שהדרך שלכם להחזיק במניות בצורה הקלה ביותר תהיה דרך רכישת מניות בשוק ההון דרך ברוקר (מתווך) מורשה.
ברגע שאתם מחזיקים במניות של חברה, אתם בעלים של החברה כאחוז מסך המניות שאתם מחזיקים ביחס לסך המניות בחברה.
לכל מחזיק מניות יש זכויות אשר מגיעות לו עם החזקת הבעלות, כאשר הראשיות בהן הן:
הזכות למכור את המניה – אין דבר כזה שאוסרים עלי לחלוטין למכור, אך יכול להיות שאף אחד לא ירצה לקנות ואז בעצם “נתקעתי” עם המניות. הסיבה לזכות היסוד הזאת (שקיימת בכל נכס סחיר בשוק ההון) היא שאם אין לי את הוודאות שאוכל למכור את הנכס בעתיד, הסיכון מבחינתי הוא אינסופי ולכן ערך הנכס בשבילי הוא 0.
תארו לכם שביום בהיר אחד אומרים לכם שכל הכסף שלכם יכול ללכת לפח כי “ככה החליטו”. אין סיכוי שאתם תרצו להשקיע ולסכן את הכסף שלכם לא משנה מה יבטיחו לכם בתמורה ולכן הזכות היסודית הזו היא החשובה ביותר.
- קבלת דיבידנד מהחברה – כאשר לחברה נוצרים רווחים, היא יכולה להחליט לחלק אחוז מהם למחזיקי המניות כסוג של “פרס” על כך שהשקיעו בה. לפעמים, לחברה אין צורך להשקיע בעצמה חזרה את כל הרווחים שלה מפני שהיא לא תפיק מהם את היעילות המקסימלית.
למשל, אם שיש ביקוש ל10 ביסלי בשוק, אין לי סיבה לפתוח מפעל שייצר לי עוד 20 חטיפי ביסלי משום שלא יהיה להם ביקוש ובכך יצא שההוצאות שלי היו גדולות ביחס להכנסות.
לכן, במידה והחברה לא צריכה להשקיע את כל הכספים בכדי לצמוח, היא יכולה להעדיף לחלק אותם לבעלי המניות ובכך לתגמל אותם על ההשקעה והאמון בחברה. זוהי גם הדרך היחידה של הבעלים שאינו בעל משרה למשוך כספים מתוך החברה.
- הזכות להצביע – זכות להשתתף בקבלת החלטות בחברה כאשר יש אספת בעלי מניות בחברה. זכות שרובנו המוחלט לא יממש ולא יתעניין בה. מי כן מתעניין בה? בעלי עניין ובעלי שליטה משמעותיים בחברה. אין הדבר אומר שאתם לא צריכים להשתתף בהצבעות ולמלא את כתב ההצבעה אם תקבלו אותו, אך ברוב המקרים ההשפעה תהיה זניחה.
- קבלת נכסים בעת פירוק – במידה וחס וחלילה חברה שהחזקנו מניות שלה מגיעה לחדלות פירעון, לבעלי המניות יש זכות לקבל חלק מנכסיה. העניין זה שבתור מחזיקי מניות אנחנו נחשבים שותפים בחברה ולכן אנו נהיה האחרונים בשרשרת לקבל את הכספים שלנו. זאת אומרת שקודם כל החברה תצטרך להחזיר את החובות לבעלי החוב שלה ובאם יישאר משהו בסוף התהליך, גם בעלי המניות יקבלו את מה שנשאר.
- הזכות למידע – לזכות הזאת מתווספות עוד זכויות כמו הזכות לקבלת דו”חות, עיון במסמכי החברה ועוד. בגדול, זוהי הזכות לעיין במסמכי החברה (לדוגמה: פרוטוקולים של אסיפות כלליות, דו”חות ועוד). זאת אומרת שבתוך מחזיק מניה, יש לי את הזכות בכל נקודת זמן לדרוך את הדו”חות העדכניים ביותר לגבי מצב החברה. אין זה אומר שהדו”ח יהיה שונה מהדו”ח הרבעוני, אך במידה ויש דו”חות עדכניים יותר אני אוכל לקבל אותם בתוך מחזיק מניה.
קיימות עוד זכויות אך אלה הזכויות הכי רלוונטיות למשקיע הסטנדרטי.
בנוסף, לבעלי מניות יש גם חובות, אבל הן נוגעות יותר לבעלי שליטה ועניין בחברה מאשר למשקיעים רגילים ולכן לא נרחיב עליהן כאן
איך מרוויחים כסף ממניות
בניגוד לרוב המקומות שתקראו בהם על מניות שיגידו לכם שיש רק שתי דרכים, אני אציג שלוש:
- רווח מעליית / ירידת מחיר המניה לאחר ההחזקה בה:
הפרש בין מחיר הכניסה שלי לעסקה לבין מחיר היציאה שלי מהעסקה הוא זה שישפיע על הרווח וההפסד שלי בשיטה זו.
למשל אם קניתי מניה אחת של חברת אפל במחיר 170 דולר וכיום היא עומדת על 185 דולר, זאת אומרת שאני יכול למכור אותה במחיר הנוכחי, ובעצם להרוויח את ההפרש: $15+ = (מחיר קנייה) 185-170 (מחיר מכירה)
כמובן שאת 15$ שהרווחתי אני מכפיל בכמות המניות שקניתי. זאת אומרת שאם קניתי 10 מניות של חברת אפל, בעצם הרווחתי: 150$ = (רווח למניה) 15 * 10 (כמות מניות)
ישנה גם פעולה שנקראת מכירה בחסר (שורט) שבה ניתן להרוויח גם כשמחיר המניה יורד ויש מדריך נוסף המסביר עליה בפירוט כאן - קבלת דיבידנד:
כפי שהזכרנו, אחת הזכויות היא קבלת חלק מרווחי החברה. כאשר חברה שאני מחזיק בה מניות תחלק דיבידנד, אני אקבל אחוז מסוים מהרווח שחולק כתלות בכמות המניות שאני מחזיק. - נושא שיחה:
אין דבר יותר כיף מלדבר על מניות ושוק ההון לא? זה תמיד נושא שיחה חם.. אז הנה הרווחתם עוד משהו..

איך ניתן לרכוש מניות
אנו צריכים להבדיל בין חברה פרטית לחברה ציבורית כאן.
- בחברה פרטית, יש צורך לבצע עסקה חוזית ולבצע העברת כספים ומניות ברשם החברות ובכך מניות מחליפות ידיים.
- בחברה ציבורית רכישת מניות יכולה לעשות אך ורק דרך ברוקר שיש לו רישיון רישיון חבר בורסה.
בעצם, כולנו מחזיקים מניות דרך הפנסיות / קרנות ההשתלמות / קופות הגמל שלנו. על מנת להשקיע אקטיבית במניות, תאלצו לעשות זאת עצמאית דרך ברוקר אשר ייתן לכם תכנת מסחר שדרכה תוכלו לרכוש מניות.
הדרך הלא אקטיבית לקנות נכסים בשוק ההון היא דרך פתיחת תיק השקעות מנוהל בבנק / בית השקעות / קרן גידור אשר ירכשו בשבילכם מניות ונכסים פיננסים אחרים לפי מדיניות שיבחרו ביחד אתכם לאחר אפיון מקיף.
בהצלחה!