המדריך הבא לגבי התנהלות בעת משבי שוק, הולך להסביר לכם כיצד תוכלו להגן על ההשקעות שלכם בעתות משבר, בין אם אתם מנהלים עצמאית את תיק ההשקעות שלכם ובין אם מנוהלים דרך גוף מוסדי מסוים.
אנו לא נדבר על איך לתזמן משבר בשוק (משהו שהוא בלתי אפשרי) ולמה הוא קורה, אלא על איך לפעול בשוק שכזה. המדריך הנו מדריך מתקדם, אשר מכוון לאנשים שכבר סוחרים, מכירים את המושגים ומנהלים תיקים.
לינקים למדריכים ראשיים נוספים נמצאים כאן:
– השקעות דיבידנד, למה כמה ואיך
– קניית מדדי מניות והשקעה פסיבית בשוק ההון
– מסחר בבורסה האם כולם יכולים להרוויח כסף?
הקדמה
בואו נדבר על כמה נתונים לגבי משברים:
משנת 1850 קרו בשוק כ-34 משברים, כאשר 5 משמעותיים קרו במאה האחרונה. זמן ממוצע של משבר בשוק הנו 16.8 חודשים והירידה הממוצעת היא של כ-33.9%. ההחלמה הכי מהירה מהמשבר לקחה כ-15 חודשים עם ממוצע של 25.8 חודשים. התקופה הממוצעת בין משברים משנת 1980 הנו 6 שנים, כאשר ניתן לראות מגמה מתחזקת לכיוון תקופה ארוכה יותר בין משברים של 7-8 שנים.
מה קרה אם פספסתם 50 ימים כאלה? איבדתם 11% מהרווח שהייתם יכולים לעשות בשנה זו. ואם לא הגיע משבר באותה שנה, יריתם לעצמכם ברגל וכעת אתם הרבה יותר חשופים לפגיעה ממשבר שיגיע לאחר מכן. לכן, ישנם מהלכים אחרים שאפשר לעשות במידה ורוצים להגן על התיק (בשפה המקצועית "גידור") וכעת אנו נסקור אותן.
כך שתוכלו להתאים אותן לרמת הידע והניסיון שלכם בשוק.
חשוב לי להדגיש שאלו אסטרטגיות למשקיעים מתוחכמים ולא כל אחד יכול לבצע אותם בצורה יעילה. לכן, מי שיודע שאינו כזה, פשוט אל תיגעו בכסף ותנו לו לצבור את עצמו מחדש לאחר המשבר.
1. אסטרטגיות בתיק מנוהל עצמאית:
א. חלוקת התיק באופן שווה ללונג ולשורט (Long-Short Market Neutral):
האסטרטגיה באה להגן על התיק בכך שפוטנציאל הרווח או ההפסד יהיה קטן יחסית בחשיפה דואלית.
לונג שורט על פי כיוון המניות הספציפיות (שתי וריאציות):
I. ללא הגנות
חלוקת התיק שווה בשווה מבחינה כספית לפוזיציות לונג ופוזיציות לונג אשר מפוזרות על פני הסקטורים השונים. איזון התיק צריך להתבצע בהתאם לתוחלת הניתוח.
דוגמה (נניח ללא מינוף):
תיק השקעות העומד על 10K דולר.
ארצה לפזר את ההשקעה על 10 עסקאות לונג בשווי 5K דולר ו10 עסקאות שורט גם הן בשווי 5K דולר.
אם השוק יעלה, עסקאות הלונג ירוויחו ועסקאות השורט אמורות להפסיד נכון?אז אם התיק מחולק שווה בשווה איך אני ארוויח פה? צריך להבין, שבמידה ובחרנו את המניות שלנו בצורה טובה, בשוק עולה, הפוזיציות שבחרנו ללונג צריכות להרוויח הרבה, בעוד שפוזיציות השורט במידה ובחרנו אותן טוב צריכות להפסיד, אבל אבל פחות מהרווח בלונג. כמובן שלהפך בשוק יורד. Worst case, הפסדנו קצת, אבל שמרנו על ערך התיק בתקופה שבה.
רצינו להגן מפני מתנודתיות גבוהה ולא צפויה בשווקים ולכן התפשרנו על התוצאות.
II. ללא הגנות
חלוקת התיק שווה בשווה בין פוזיציות לונג ושורט אך הפעם עם הגנות,
עצירת הפסד (Stoploss) ולקיחת רווח (Take profit).
אז מה יקרה לנו פה? משהו קצת יותר מעניין מהווריאציה הראשונה.
- במידה והשוק עלה: חלק / כל פוזיציות השורט הגיעו ל-Stoploss ונסגרו בהפסד קטן, בעוד שהפוזיציות בלונג נסגרו ברווח גדול יותר.
- במידה והשוק ירד: חלק / כל פוזיציות הלונג הגיעו ל-Stoploss, בעוד שפוזיציות השורט נסגרו ברווח גדול יותר.

דוגמה לשוק עולה:
נבנה תיק: 5 פוזיציות לונג, 5 פוזיציות שורט.
נניח לפשטות פוטנציאל קבוע של 3 דולר
רווח למניה לעומת הפסד של 2 דולר.שורט: כל הפוזיציות נסגרו בהפסד: 10- = 2- * 5
לונג: כל הפוזיציות נסגרו ברווח: 15+ = 3 * 5
אפשר לראות כי לא משנה לאיזה כיוון השוק ילך,
במידה ויזוז מספיק כדי שאגיע ל-TP בוודאות ארוויח
ישנה בעיה אחת בוריאציה ב' (עם ההגנות) של אסטרטגיה זו.
מצב שבו תזוזה בכיוון מסוים תגרום לפוזיציות להגיע הגעה ל-SL בפוזיציות המפסידות, ותיקון חזרה לכיוון הקודם, במקרה זה האסטרטגיה תגרום לנו להפסד יותר משמעותי מוריאציה א'.
ב. לונג שורט – סטייה מהממוצע (Mean Diversion) - בשימוש גם באלגוטרייד
באסטרטגיה זו נרצה לפצל את ההשקעות בין הסקטורים. בכל סקטור יש צורך לבחור את את המניות באחוזון העליון ועליהן נבצע שורט. על המניות באחוזון התחתון נבצע עסקאות לונג.
ההיגיון מאחורי האסטרטגיה הוא שמניות שהביצועים שלהן קיצוניים
ביחס לממוצע של הסקטור צריכות לתקן ולשאוף להתקרב יותר לממוצע.
המניות עם הביצועים הטובים ביותר נמצאות בתמחור יתר וצריכות לתקן למטה, בעוד שהמניות עם הביצועים הגרועים ביותר צריכות לתקן וגם הן לשאוף להתקרב לממוצע של הסקטור. בכך אנו נמצא את עצמנו באסטרטגיה שהיא ניטרלית לשוק מפני שלא הימרנו על כיוון מסוים, אלא רק על הסטייה מהממוצע אשר הנה תופעה סטטיסטית.
ג. לונג שורט – מסחר בזוגות (Pairs Trading) – בשימוש גם באלגוטרייד
אני לא ממש אפרט לעומק על אסטרטגיה זו כי הדיבורים על כל הסטטיסטיקה והמתמטיקה כנראה ישעממו אתכם.
בגדול מה שמחפשים באסטרטגיה הזו הוא די דומה למה שמחפשים באסטרטגיית הסטייה מהממוצע.
בוחרים זוגות של מניות שנמצאות באותה תעשייה, בעלות קורלציה וקואינטגרציה גבוהות. במידה והמניות הללו סטו מספיק אחת מהשניה מבחינת המחירים (בדרך כלל +2 סטיות תקן), מבצעים לונג על זו שיש לה ביצועי חסר ושורט על זו שיש לה ביצועי יתר ומקווים שהן ישאפו לחזור לממוצע הסטטיסטי שלהן.
ד. גידור באמצעות מדדים (בעיקר לתיקי השקעות לטווח הארוך):
אנו נרצה לבצע עסקה על מדד שהיא הפוכה לפוזיציות הקיימות שלנו. בתיקי השקעות אין סיבה שהעסקאות שלכם לא יהיו בלונג ולכן הגידור עצמו נעשה בכיוון הנגדי.
לדוגמה, אם אנחנו חשופים למניות בארה"ב בעיקר בלונג, נרצה לקנות את המדד בשורט בגובה הפוזיציות הקיימות, ובכך ננטרל את עצמנו להשפעת השוק.
במידה והשוק יעלה, הפוזיציות יעלו והעסקה על המדד תפסיד. במידה והשוק ירד, הפוזיציות ירדו והעסקה על המדד תעלה.
ניתן כמובן לרכוש קרנות "הפוכות" (Inverse) אשר מחקות את ביצועי המדד אך בדיוק בכיוון ההפוך.
למשל, אם המדד עלה ב- 2%, הקרן תרד ב- 2%.
נניח ואני נמצא ב-10 פוזיציות לונג על מניות אשר נמצאות במדד הS&P-500 בגובה 5K דולר.
סך הכל ממש פשוט לא?
ה. גידור באמצעות זהב

- איך אפשר לקנות זהב? 3 דרכים מרכזיות:
1. דרך תעודות סל שעוקבות אחר הזהב לדוגמת GLD.
2. על ידי קניית חוזה עתידי על הסחורה עצמה (GC)
3. על ידי קניית קרן נאמנות עוקבת זהב.
אני אישית פחות אוהב לבצע את ההגנות שלי באמצעות זהב, אך אני יודע שזו דרך פופולרית מאוד
ו. גידור באמצעות אופציות (האסטרטגיה המועדפת עלי)
גידור באמצעות אופציות יכול להגיע בכמה אסטרטגיות. הפופולריות בהן הן האסטרטגיות:
א. Prorective Call / Put –
– איך נוצרת? קניית אופציות בכיוון ההפוך לפוזיציות שלנו (בדרך כלל ב-כסף)
– מתי? כאשר צופים תנודות חזקות בשוק
– מטרה: הגבלה מלאה של ההפסד.
– נדרשים בטחונות? לא
אסטרטגיה זו נותנת לנו גידור מלא לתיק שלנו, אך עולה כסף. כמו חברת ביטוח שאנו משלמים לה גם אם קורה מקרה ביטוח וגם אם לא, גם כאן אנו נצטרך לשלם על הביטוח, אך שווה לשלם ולהפסיד 1% מאשר לא לשלם ולהפסיד 10%.
– דוגמה: נניח ואני בפוזיציית לונג על קרן הסל SPY, במידה ואני צופה ירידות חדות, אני אקנה פוזיציית PUT במחיר הנוכחי של המדד בגובה פוזיציית הלונג שלי, ובכך אנטרל את השפעת הנפילות.
ב. Covered Call / Put –
– איך נוצרת? מכירת אופציות בכיוון הפוזיציות שלנו (בדרך כלל ב-כסף)
– מתי? כאשר צופים תנודות קלות בשוק
– מטרה: צמצום ההפסד (לא הגבלה מוחלטת)
– נדרשים בטחונות? כן
אסטרטגיה זו נותנת לנו גידור חלקי לתיק, בגודל הפרמיה שנקבל בעד הפוזיציה של האופציות. היתרון של האסטרטגיה הזו הוא שבמידה וכלום לא קרה בשוק, לא רק שהלא הפסדנו על ההגנה כסף, אלא אפילו הרווחנו. הבעיה העיקרית שלה, היא שהיא אינה מגבה את התיק באופן מלא ולרוב יכולה להגן רק על חלק מאוד קטן ממנו.
קיימות עוד אסטרטגיות לגידור באופציות כמו BOX, צילינדר, יצירת חוזה סינטטי על המדדים ועוד, אך הן כבר קצת יותר מסובכות ולכן לא ניכנס אליהן במדריך הזה.
ז. הסטת נכסים מנכסים מסוכנים (מניות וקרנות בעיקר),
לנכסים בטוחים (אג"ח ממשלתי / קונצרני דירוג גבוה):
בתקופות של חוסר וודאות ותנודתיות גבוהה, אין בעיה גם להסית נכסים לכיוון אג"ח.
אין בעיה לצאת מפוזיציות בעלות סיכון גבוה ולעבור לפוזיציות בטוחות יותר, עדין להרוויח פחות מאשר להפסיד הרבה. אבל צריך להבין את ההבדל בין ללכת לאג"ח ממשלתי לאג"ח קונצרני.
- במידה ותפנו לאג"ח ממשלתי – יש יתרון על מח"מ קצר של כמה חודשים. למה? כי במידה וטעיתם ואין שום משבר והתיקון היה מהיר, אתם לא רוצים להיתקע בפוזיציות שלא מתאימות לרמת הסיכון האמתית שלכם ובכך להפסיד רווחים עתידיים.
- במידה ותפנו לאג"ח קונצרני – יש לחפש אג"ח בדירוג מאוד גבוה, על מנת להעלות את הסיכויים שנקבל את הכסף שלנו חזרה והחברה המנפיקה תוכל להחזיר את חובותיה גם לאחר המשבר.
- כמובן שאפשר גם לשלב בין סוגי האג"ח ואף כדאי.
יש להבין כי את הפעולה הזו חייבים לעשות יחסית בתחילת המשבר / לקראת פרישה.
הסטת נכסים לאחר ירידה משמעותית של עשרות אחוזים בתיק ההשקעות
רק תפגע בכם ובמקרה זה עדיף לא לגעת ולא לנסות להגן יותר
גם כאן, אני אישית פחות אוהב את האסטרטגיה כי הסיכוי שלכם לתזמן את המשבר ולהסיט את הנכסים באופן יעיל בלי לפגוע ברווחים הפוטנציאליים במידה ולא היה משבר הוא קטן.
2. אסטרטגיות בתיק מנוהל ע"י גוף מוסדי:
ישנה אסטרטגיה אחת ויחידה. באסטרטגיה זו אתם צריכים לסמוך על שיקול דעתכם, ולקוות שאתם אלה שצודקים ולא ממנהלי ההשקעות בגוף בו אתם מנוהלים. בדרך כלל החשיבה של הגופים המוסדיים היא 'אין מה לעשות, ההשקעה היא לטווח ארוך והכסף יחזיר את עצמו עם השנים'. לעתים הם ינסו לגדר את התיקים בהסטת הנכסים למזומן / זהב ודומים אך לרוב הציבור יספוג את ירידת הערך.
אז מה היא האסטרטגיה?
צלצלו לבית ההשקעות ותבקשו מהם את אחד משני הדברים:
א. לשנות את מדיניות ההשקעה למדיניות סולידית יותר (יותר אג"ח פחות מניות)
ב. לבקש שיגדרו את התיק – בקשה זו תדרוש מכן לחתום על טופס מיוחד על אישור לביצוע עסקה בסיכון "מיוחד" ויגרום לאדם בצד השני של הטלפון לעשות פרצוף של "מה לעזאזל הוא ביקש ממני עכשיו?!"
אני ממליץ להתייעץ עם בית ההשקעות, ולהבין מה דעתם על העניין ומה הצפי שלהם לשוק. ברוב המקרים הם יהיו בעד הלקוח וימצאו אתכם ביחד את הפתרון הכי טוב המותאם אישית אליכם.
אישית, במידה לקוח מנוהל אצלי יתקשר ויגיד לי שהסיבה היחידה שהוא רוצה שינוי ברמת הסיכון ומדיניות ההשקעה היא שהוא חושב שיהיה משבר, אני אאחל לו יום טוב ושיתן למקצוענים לעשות את העבודה. זו הסיבה שבכלל סמכתם עליהן מלכתחילה.
כמה מילים לסוף המדריך...
ניסיתי לקצר כמה שיותר, אבל זהו אחד הנושאים הכי מעניינים שיש בשוק ההון ונסחפתי קצת.
במידה ואינכם מבינים את האסטרטגיות הקלות שבו, כנראה שאתם צריכים לצבור עוד ידע לפני שתנסו אותן, לטובתכם בלבד. במידה והבנתם את המדריך, כל מה שנשאר לכם לעשות הוא להבין מתי אנחנו נכנסים לתקופות של משבר \ ירידות קיצוניות ולבצע את הפעולות שהוצעו במדריך!
* אין המדריך בא להציע תחליף לייעוץ השקעות בידי יועץ השקעות בעל רישיון ע"פ דין, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. *
בהצלחה!