ניהול תיקי השקעות – האם כדאי לתת למישהו אחר לנהל לכם את הכסף?

נובה קאפיטל - ניהול תיקי השקעות - גופי השקעה בשוק ההון

המדריכים כתובים בלשון זכר לשם הנוחות אך מיועדים לכולם/ן!

ניהול תיקי השקעות – האם כדאי לתת למישהו אחר לנהל לכם את הכסף?

אז התשובה היא, תלוי במטרות. במאמר הבא אני הולך להשוות בין כל גופי הניהול,
על היתרונות והחסרונות שלהם, על האג'נדה שלהם ומה יכול להתאים לכם.

הקדמה

בהשקעות בשוק ההון, סך הכל יש שתי אופציות:

  1. להשקיע באופן עצמאי – לפתוח חשבון מסחר בעצמכם באחד מהברוקרים ולבחור את הנכסים בהם אתם רוצים להשקיע בחלק הזה הציבור מתחלק ל2:

    א. אלו שחושבים שהם יכולים "לנצח את המדדים" באמצעות בחירת חברות                      ספציפיות אשר יספקו ביצועים טובים יותר מהממוצע

    ב. אלו שמשקיעים במדדים רחבים כמו S&P 500 או מדד עולמי

  2. לבחור גוף מנהל – גוף או אדם אשר ינהלו את ההשקעות בשבילכם
איזה אופציה יותר טובה בשבילכם? זה ממש תלוי.
 
  • במידה ואתם יחסית צעירים (עד גילאי 45-50), אתם יכולים לקחת עליכם סיכון מוגבר ופשוט להשקיע במדדים רחבים ואפילו לבנות תיק בסיכון מותאם
    עם שילוב של אג"חים או קרנות אג"חים בדירוג גבוה, אך זה כבר דורש מחקר ומומחיות יחסית בתחום. לרוב, התשואות הממוצעות בהשקעה של מעל 15 שנים בגישה הזו יניבו בין 4-9% לשנה בהתאם לסיכון שנלקח בתיק.

  • במידה ואתם רוצים ניהול מקצועי שיכול להביא תשואות עודפות על המדדים או ינהל לכם את התיק באופן המותאם לכם ולמטרות שלכם בצורה מקצועית, אתם חייבים להבין את ההבדלים בין גופי ניהול ההשקעות השונים ועליהם אני הולך לפרט ממש בפסקאות הבאות

בנק - ייעוץ השקעות / ניהול השקעות

בנק הוא כמובן הגוף המוסדי המוכר ביותר לציבור. הוא הגוף בו אתם כנראה מנהלים את הכספים שלכם באופן יומיומי ודרכו ניתן גם לבצע השקעות בשוק ההון ולבנות תיק השקעות.

אצל הבנקים יש לכם שתי אופציות:

  1. קבלת ייעוץ השקעות –
    ייעוץ שבו ימונה לכם יועץ אשר אחראי על מספר לקוחות, לרוב עשרות לקוחות פר יועץ. מה שקורה הוא שהיועץ מקבל רשימת נכסים פוטנציאליים ממחלקת האנליזה של הבנק ולאחר מכן הוא מחליט פר לקוח אלו נכסים לקנות ואילו נכסים למכור בהתאם לאנליזות ולמדיניות הסיכון בתיקים. סך הכל נשמע די טוב לא?יועץ מקצועי, מחלקת אנליזה מקצועית, הם בטח יודעים מה הם עושים…אז התשובה המפתיעה היא שדווקא לא ממש.

    בשל איכות הלימודים בארץ והדרישות המינימליות של הרשות לניירות ערך, נגזר מכך שיועצי ההשקעות הלא מנוסים בארץ כמעט ולא מבינים בהשקעות בשוק ההון ורוב הלימודים שלהם סבבו סביב חוקים ורגולציה. מנגד, יש את מחלקת האנליזה של הבנק ששם באמת האנליזה יכולה להיות ברמה גבוהה, אך יש כאן בעיה. הבנק הוא גם הגוף שמרוויח כסף מהפעולות שלכם!
    לכן, הרבה מהמלצות האנליזה הן המלצות אשר יועילו לבנק ויתרה מכך, ליועצים יש אינטרס להעביר אתכם כל הזמן בין נכסים פיננסיים שונים על מנת לשלם עמלות, שכמובן נכנסות לכיס של הבנק.

     

  2. ניהול על ידי חברת בת של הבנק המתמחה בניהול תיקים:
    על פי חוק, לבנק אסור לנהל כספים ללקוח אלא רק לייעץ להם. בשל כך, הבנקים סוג של עקפו את החוק הזה על ידי פתיחת חברת בת מופרדת מהבנק שלה יש רישיון ניהול תיקים.
    בחברה זו, לא מייעצים לכם לגבי תיקי ההשקעות, אלא מנהלים אותם בשבילכם בפועל.
    יועץ או מנהל השקעות מטעם הבנק ייפגש אתכם ויבנה אתכם מדיניות השקעה המתאימה לכם ולאחר מכן תהיה חתימה על חוזה והתחלת הניהול. על שירות הניהול הבנק לוקח דמי ניהול שברוב המקרים ינועו בין 0.6-2% מגובה התיק לשנה וייגבו אחת לחודש.

    המציאות היא כזו… לרוב מנהלי ההשקעות הטובים יעדיפו לעבוד בבתי ההשקעות וקרנות הגידור בשל המשכורות הגבוהות יותר ואפשרויות הקידום. לכן, הרבה ממנהלי ההשקעות בבנקים הם לא ברמה הגבוהה ביותר שאפשר לקבל. לצערי, חוויתי את זה מקרוב עם שני קרובי משפחה שלי.
    חיסרון נוסף בניהול ההשקעות דרך "הבנק" הוא שהניהול אינו מתבצע באופן שוטף והחלטות השקעה נלקחות לרוב רק לאחר וועדות השקעה מורכבות שאינן יעילות בשוק תנודתי ומהיר.

סיכום יתרונות וחסרונות ניהול דרך בתי ההשקעות:

יתרונות:

  1. הכסף נמצא בבנק, מה שנתפס כמקום הבטוח ביותר עבור הציבור
  2. הכסף זמין כמעט מייד כאשר צריך אותו מחוץ לתיק ההשקעות

חסרונות:

  1. הניהול אינו ברמה הכי גבוהה שאפשר למצוא בשוק
  2. שינויים והחלטות מתבצעים רק לאחר וועדות השקעה תקופתיות
  3. אינם יכולים להגן על התיקים בשנים בהן השוק יורד
  4. לא מנצלים הזדמנויות השקעה שצצות
  5. רוצים להרוויח כמה שיותר מעמלות ולכן מבצעים פעולות לא יעילות

בית השקעות - ניהול השקעות

בית השקעות הנו גוף מוסדי אשר יש לו רישיון ניהול השקעות מרשות ניירות הערך.
בבית ההשקעות קיימים משווקי השקעות ומנהלי השקעות שהנם אנשי המקצוע הרלוונטיים.
כל מטרתו של בית ההשקעות הוא לנהל לכם את הכספים על פי מדיניות שאותה יבנה אתכם
לאחר אפיון שיתאים את צרכי ההשקעה למטרות ולמצב הפיננסי שלכם.
דוגמאות לבתי השקעות כאלו הם: IBI, אינפיניטי, מיטב, אלטשולר ועוד…

בדומה לניהול האקטיבי בבנק, גם כאן ימונה מנהל השקעות שמנהל תיקי לקוחות לכמה לקוחות, אך אין מה לדאוג, יש להם את כל הכלים הטכנולוגיים לבצע זאת בצורה חלקה ואמינה.
מהניסיון שלי, בבתי ההשקעות יושבים מנהלי השקעות מקצועיים יותר ומנוסים יותר מאלו בבנקים, אשר נחשבים יותר מתונים וקלאסיים. תיקי ההשקעות בדרך כלל נבנים בחשיבה לטווח ארוך ואינם כוללים בתוכם ניהול שהוא ממש אקטיבי כמו עסקאות לטווח של כמה ימים או אפילו שבועות. בדרך כלל התיק ייבנה בהתאם למדיניות ומידי כמה חודשים לאחר אישור מוועדת השקעה, יתבצעו שינויים בתיקי הלקוחות של בית ההשקעות. 

עד כאן, נשמע מעולה. אבל יש כמה חסרונות מובנים בניהול בבתי ההשקעות.
כפי שכבר ציינתי, ההשקעות אינן ממש אקטיביות ולכן בשנים שבהן השוק לא יציב ואפילו יורד,
כנראה שכל תיקי ההשקעות ייפגעו, חלקם יותר וחלקם פחות בהתאם למדיניות ההשקעה בתיק.
זה גם אומר שחוץ מזה שמנהלי ההשקעות לרוב לא יגנו על התיקים, הם גם לא ממש מנצלים הזדמנויות שצצות בשוק ומבצעים שינויים יחסית גדולים רק אחת לתקופה. לספר לכם סוד? בשל הרגולציה על בתי ההשקעות הם אינם יכולים לבצע גידורים מורכבים (הגנות) בתיקים ולכן גם אם היו רוצים,
לא ממש היו יכולים להגן על התיקים בשנים בהן השוק לא עלה.

דבר חשוב מכך, זו האג'נדה של בתי ההשקעות.
משום שהרגולציה מגבילה את בתי ההשקעות להרוויח אך ורק מדמי הניהול מהצבירה בתיק, שלרוב ינועו בין 0.6-1.6% מהתיק, לבתי ההשקעות אין אינטרס להרוויח לכם כמה שיותר ולצבור לכם רווחים עודפים.
אני אסביר…

תשואה בשוק ההון הולכת יד ביד עם סיכון. הבעיה היא, כשמגדילים סיכון ומנסים להרוויח יותר, ישנה אפשרות גם להיכנס להפסדים. המודל העסקי של בית ההשקעות הוא לגייס כמה שיותר לקוחות ובכך לגבות דמי ניהול מכמה שיותר אנשים. בשל כך, הוא אינו רוצה לקחת סיכונים אשר יכולים בטעות לגרום לו להיות בתחתית הביצועים של מנהלי ההשקעות משום שהרבה לקוחות ירצו לעזוב אותו.
זה בדיוק מה שקרה לפני כמה שנים לבית ההשקעות אלטשולר שחם כאשר ביצע השקעה שהתבררה כלא כדאית בחברות סיניות ובכך ירד לתחתית הרשימה מבחינת ביצועים.

לכן, בתי ההשקעות לרוב ייקחו סיכונים מתונים מאוד ויכוונו לתשואות סבירות של בין 3% בשנה סבירה ל- 14% בשנה סופר מעולה. עכשיו תגידו לי אתם אם אתם רוצים לנהל את הכספים שלכם בגוף שהאג'נדה שלו היא רק להשאיר אתכם הלקוחות שלו ולא למקסם לכם רווחים ביחס לסיכון.

סיכום יתרונות וחסרונות ניהול דרך בתי ההשקעות:

יתרונות:

  1. ניהול מקצועי יותר עם מערכות מתקדמות יותר מאשר הבנקים
  2. אין אינטרס לבצע לכם כמה שיותר פעולות על מנת לגרוף עמלות
  3. גובים דמי ניהול מהצבירה בלבד ללא השתתפות ברווחים
  4. לא לוקחים סיכונים מיותרים בתיקים

חסרונות:

  1. החלטות השקעה נלקחות רק אחת לתקופה
  2. בניית התיק מתבצעת אך ורק לטווח ארוך יחסית
  3. לא יכולים להגן על התיקים בשנים בהן השוק יורד
  4. לא מנצלים הזדמנויות השקעה שצצות
  5.  האג'נדה שלהם כעסק לא הולכת יד ביד עם האג'נדה שלכם כמשקיעים

קרן גידור / מנהל השקעות אישי

החלטתי לשים את קרנות הגידור ומנהלי ההשקעות האישיים באותה קטגוריה
בשל המאפיינים הדומים שלהם, אבל אציין בהמשך את ההבדלים ביניהם.

קרן גידור הינו גוף מוסדי מוסדר, אשר יכול להשקיע ללקוחות את כספיהם בדיוק כמו בת ההשקעות. ההבדלים היחידים בניהם הן כמה נקודות רגולטוריות ספציפיות אשר מבדילות ביניהם בצורה משמעותית מאוד.

  1. בניגוד לבתי ההשקעות אשר יכולים לפנות לכמה לקוחות שהוא רוצים, קרן גידור מוגבלת ל-35 ניצעים בשנה, מה שאומר שהיא יכולה להציע את ניהול ההשקעות שלה רק ל-35 לקוחות לא כשירים. בשל כך, קרנות הגידור מסננות מאוד את הלקוחות שאליהם הן פונות.

  2. קרנות הגידור אינן מוגבלות רגולטורית במבנה ההשקעות שלהן ויכולות להשקיע בכל הנכסים הפיננסיים ובכל רמות הסיכון האפשריות, חופש השקעות מוחלט שאין לבתי ההשקעות.

קרן גידור לרוב נפתחת על ידי מנהלי השקעות המרגישים כי יש להם את המקצועיות והיכולת לבצע השקעות מורכבות יותר עבור המשקיעים שלהם אשר יניבו רווחים מעבר למוסדות ההשקעה הקלאסיים כמו הבנקים ובתי ההשקעות.

באותו אופן, מנהלי השקעות פרטיים יכולים לנהל באופן פרטי מספר מצומצם של לקוחות גם ללא רישיון ניהול מטעם הרשות לניירות ערך.

יש מגוון של קרנות גידור בשוק:

– ישנן כאילו המציעות אסטרטגיות ספציפיות

– ישנן קרנות המתמחות באלגוטרייד 

– ישנן קרנות המספקות מספר מסלולים השקעה

– וישנן כאלו שפיתחו כלים טכנולוגיים על מנת לזהות הזדמנויות השקעה

כמובן שיכולה להיות קרן המשלב בין הסוגים הנ"ל.

בשונה מבית השקעות, לקרן גידור מותר להשתתף ברווחים עם הלקוחות. זה אומר שהאינטרס של הקרן הוא למקסם את התשואה ביחס לסיכון על מנת להרוויח כמה שיותר כסף ללקוחות שלה ולגבות דמי ניהול גבוהים יותר. דמי הניהול הסטנדרטיים היום הינם 2% מהצבירה הכוללת בתיק ועוד

20% השתתפות ברווחים

זה אמנם נשמע גבוה, אבל בואו נשווה את זה לבית השקעות עם תיק מנוהל של מיליון ש"ח.

(לשם הפשטות נניח שגביית דמי הניהול נעשית רק בסוף השנה):

בית השקעות השקעות – רווח שנתי 7%, דמי ניהול של 1%:

בית ההשקעות יגבה 10,700 = 1% * 1,070,000

והרווח הסופי יהיה 59,300 ש"ח

קרן גידור – רווח שנתי 14%, דמי ניהול של 2% ו-20% השתתפות ברווחים:

קרן הגידור תגבה מהצבירה: 22,800 = 2% * 1140,000
ומהרווחים: 28,000 = 20% * 140,000

הרווח הסופי יהיה: 89,000 ש"ח

אולי ממבט ראשון דמי הניהול של קרן הגידור נראו גבוהים במיוחד, אבל בשורה התחתונה
הלקוח הרוויח יותר כסף בסוף השנה וחלק נכבד מדמי הניהול הותנה ברווחים.

אחד היתרונות המשמעותיים של קרנות גידור אמור להיות חופש הפעולה בהשקעות והנכסים הפיננסיים שבהן מותר להן לפעול בדגש על קרנות המנהלות סכומים יחסית קטנים (למשל עד 100 מיליון ש"ח). למרות זאת, כמובן שכמו כל ניהול השקעות אקטיבי, במיוחד בישראל, הקרנות לא תמיד מצליחות לייצר רווחים עודפים ולעיתים אף מרוויחות ללקוחות תשואות מתחת לתשואת המדדים המרכזיים.

לכן, גם בבחירת קרן גידור שנשמעת מאוד מקצועית ואולי באמת הגוף היחיד שבאמת יכול לייצר רווחים עודפים על השוק, צריך להיפגש, להבין ולהחליט מי הקרן או מנהל ההשקעות איתו תרצו לעבוד.

גם אנחנו בנובה קאפיטל עובדים במתכונת של קרן גידור עם חופש השקעות מוחלט ואתם יותר ממוזמנים לבדוק את הביצועים שלנו לאורך השנים בלינק כאן

סיכום יתרונות וחסרונות ניהול דרך קרן גידור / מנהל השקעות אישי:

יתרונות:

  1. לרוב ניהול על ידי מנהלי השקעות מהמובילים בשוק
  2. אין אינטרס לבצע לכם כמה שיותר פעולות על מנת לגרוף עמלות
  3. האינטרס של הקרן מתיישב עם שלכם, מקסום התשואה ביחס לסיכון
  4. חופש מוחלט בניהול ההשקעות מבחינה רגולטורית
  5. לרוב נעשה שימוש בכלים ושיטות ניתוח מתקדמות 
  6. יכולים להגן על התיק בעתות משבר ולייצר תשואה עודפת על השוק
  7. הניהול האקטיבי ביותר מבין כל גופי הניהול

חסרונות:

  1. גובים דמי ניהול מהצבירה ביחד עם השתתפות ברווחים
  2. בשל הסיכון המוגבר, ישנה הסתברות גבוהה יותר להפסדים מאשר הגופים האחרים
  3. יש הרבה מנהלי השקעות אישיים שאין להם את הידע והמקצועיות הנחוצה לניהול
    השקעות, אך עדיין משווקים את עצמם באופן עצמאי או דרך קרן גידור צעירה

סיכום:

אז כמו שהבנתם, אין גוף ניהול מושלם, יש גוף ניהול המתאים לצרכים שלכם, למטרות וכמובן לביטחון שלכם. במידה ובחרתם לנהל את ההשקעות דרך גוף מסוים ולא עצמאית, בצעו את כל הבדיקות הנדרשות על מנת להחליט באיזה גוף תרצו להשקיע. בדקו את איכות מנהלי ההשקעות, האנליסטים, ביצועי העבר, שיטות ההשקעה ואחד הדברים החשובים ביותר, אמון בשיטה ובאנשים שינהלו לכם את הכספים. אם תרצו להשוות בין ביצועי המסלולים והגופי הניהול הסטנדרטיים, תוכלו להיכנס לגמל נט

בהצלחה!

שתפו את המאמר

פוסטים דומים

שעות הפעילות

  • ראשון-שישי, 10:00-20:00

רשתות חברתיות

עמודים

בית

אודות

שירותים

הצוות

יצירת קשר

מקצועיות, חדשנות, ושאיפה למצוינות

שעות הפעילות

  • ראשון-שישי, 10:00-20:00

רשתות חברתיות

מקצועיות, חדשנות, ושאיפה למצוינות

קישורים מהירים

מדיניות פרטיות

תנאי שימוש

בלוג

עמודים

בית

אודות

שירותים

הצוות

יצירת קשר